"WHAT YOU SEE IS WHAT YOU GET"

dimecres, 2 de març del 2016

Guadalupe

Sally Mann

24 març 2007

Guadalupe

Estaven els tres nus, ella i els dos gossos. Era desafiant aquest contrast entre el seu cabell ros i el seu pubis fosc i també aquesta seguretat en la mirada; el seu cos en semicreu amb els braços oberts igual que les ales esteses d'un àngel sexuat, era, en aquell temps, una epifania sagrada. Ella s'obria i obria també el seu cos per a mi, o això vaig voler creure jo.

Mentre els animals dormien als seus peus, els ocells i els àngels ja volaven cap al sud, s’acostava l’hivern.

La Mare de Déu trepitja una serp que representa el diable. En aquesta fotografia en canvi, els peluts gossos que jeuen a terra flanquejant a la seva propietària i senyora, semblen uns guardians confiats, mandrosos i ganduls.

El paisatge que veiem no és urbà, ens anuncia una naturalesa propera, i,sospitem també ,que amenaçant a l’entreveure en la fotografia aquesta cantonada d'arquitectura de supervivència que ens va acollir durant aquells dies, i que serveix de marc a l'escena. Davant l'esplendor del seu cos jove i ben format, la fusta de la casa sembla vella i corcada. Això no és el que vaig voler mostrar quan la vaig fotografiar aquell dia de finals d'estiu. El seu cos nu encara conserva, quan el miro, part de la calor d'aquelles nits que ja estaven a punt d'acabar.

Els gossos han d'estar encara somiant una cosa inconcebible per a nosaltres, i la distància que ens separa d'ella és ja infranquejable.

Les distàncies, normalment, sempre són insalvables. En ocasions molt rares el coratge combinat amb la poesia permet crear les condicions necessàries perquè la casualitat tingui lloc, doncs ella, la casualitat, és l'única que pot esvair aquesta distància que es un buit.

En aquest cas és molt improbable que arribi a ocórrer tal miracle. La Providència no trencarà l'encanteri que ens manté allunyats. Les nostres paraules no seran capaços d'aconseguir-ho, la nostra voluntat tampoc. I el desig àvid encara, estarà sempre condemnat al fracàs més absolut.

Aleshores?

No res.

Només cal confiar en la memòria, i la d'ella sé amb certesa que va estar i segueix estant malalta.

Es deia Guadalupe i no era mexicana.

----------------------------------------

24 de marzo de 2007

Guadalupe

Estaban los tres desnudos, ella y los dos perros. Era desafiante ese contraste entre su cabello rubio y su pubis moreno y también esa seguridad en la mirada; su cuerpo en semicruz con los brazos abiertos al igual que las alas extendidas de un ángel sexuado, era, en aquel entonces, una epifanía sagrada. Ella se abría y abría también su cuerpo para mí, o eso quise creer yo.

Mientras los animales dormitaban a sus pies, las aves y los ángeles ya volaban hacia el sur. Se acercaba el invierno.

La Virgen María pisa una serpiente que representa al diablo. En esta fotografía en  cambio, los peludos perros que yacen en el suelo flanqueando a su dueña y señora, parecen unos guardianes confiados, perezosos y gandules.

El paisaje que vemos no es urbano, nos anuncia una naturaleza cercana, y, sospechamos también, que amenazante al atisbar en la fotografía esa esquina de arquitectura de supervivencia que nos cobijó durante aquellos días, y que sirve de marco a la escena. Frente al esplendor de su cuerpo joven y bien formado, la madera de la casa parece vieja y carcomida. Eso no es lo que quise mostrar cuando la fotografié aquel día de finales de verano. Su cuerpo desnudo aun conserva, cuando lo miro, parte del calor de aquellas noches que ya estaban a punto de terminar.

Los perros deben de estar todavía soñando algo inconcebible para nosotros, y la distancia que nos separa de ella es ya infranqueable.

Las distancias, normalmente, siempre son insalvables. En ocasiones muy raras el coraje combinado con la poesía permite crear las condiciones necesarias para que la casualidad tenga lugar, pues ella, la casualidad, es la única que puede desvanecer esa distancia que es un vacío.

En este caso es harto improbable que llegue a ocurrir tal milagro. La Providencia no romperá el hechizo que nos mantiene alejados. Nuestras palabras no serán capaces de lograrlo, nuestra voluntad tampoco. Y el deseo ávido aun, estará siempre condenado al fracaso más absoluto.

¿Entonces?

Nada.

Solamente cabe confiar en la memoria, y la de ella sé con certeza que estuvo y sigue estando enferma.


Se llamaba Guadalupe y no era mejicana. 

2 comentaris:

  1. El deseo desde que nace, está condenado a lo inasible, de lo contrario no sería deseo, esa pulsión de vida tan humana.
    Precioso texto y retrato de esa bella y enigmática Guadalupe, parece una reina eslava.
    Lo felicito!

    ResponElimina
    Respostes
    1. El deseo es inasible porque normalmente deseamos el deso de los otros, deseamos su deseo y ellos desean el nuestro en un estúpido acto mimético a múltiples bandas.

      Sally Mann siempre tiene la capacidad de revolvernos por dentro al mostrarnos cosas que en su sencillez nos desnudan más a nosotros que a ella.

      Gracias, Inés, me alegro que le haya gustado.

      Elimina